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National Association
of Local Councils

9 November 2018

Sue Creswick
Gloucestershire Association of Parish and Town Councils

Our Reference: Glos 18/295
Your Reference:

By email only - admin@gaptc.org.uk
Dear Sue,
Re: Client: Kempley Parish Council

Subject Matter: Grant to Village Hall

| have been allocated this request to advise upon and | have seen your emails
dated 25 and 29 October and 1 November 2018 enclosing a copy of a lease dated
31 March 2016 between Gloucester Diocesan Trust, Kempley Parochial Church
Council and Kempley Village Hall Trust (the Trust); together with a report dated
28 August 2018 regarding Kempley Village Hall in the matters of ownership and a
Public Works loan; a copy of a letter dated 26 September 2018 from parish
councillor Dr Bob Earll and an exchange of emails dated 5 to 17 September 2018
between councillor Dr Bob Earll and GAPTC.

The issue in this request is whether a grant can be made to a village hall trust
which has a connection to the local church.

Under the 2016 lease the Trust has exclusive possession of the village hall subject
only to the right of the church to use the hall free of charge for five days per
month and the right of the church, as landlord, to inspect the hall to ensure that
the terms of the lease are being kept including the maintenance of the property.
The annual rent under the lease is £5 which clearly reflects the fact that the
landlord has the right to free use of the facilities on 60 days per year.

The parish council is proposing to borrow money to grant to the Trust towards
the redevelopment of the village hall.
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Section 8 of the Local Government Act 1894 prohibits the parish council from
contributing to works on “parish property, not being property relating to affairs of
the church or held for an ecclesiastical charity”.

The Schedule 2 paragraph 1 of the 2016 lease requires the Trust to use the village
hall for the benefit of the community “without distinction of political or religious
or other opinions” which clear shows that it is, during the term of the lease, not
“relating to the church”. Also the hall is “held for” (i.e. controlled by) the Trust
and not an ecclesiastical charity.

Therefore the parish can borrow money to grant to the Trust. It is, of course, not
possible in any circumstances for a local council to borrow money to lend to
another body.

| hope that this clarifies the position but if the council requires any further
information or advice please contact NALC again.

Yours sincerely,

Gary Barker
Solicitor
NALC

Direct Line; 020 7290 0310



